F. G . Haghenbeck - Frida füveskönyve



FRIDA ELVESZETT FELJEGYZÉSEI

Frida Kahlo személyes tárgyai között volt egy fekete kis füzet, amit ő "Füveskönyvnek" nevezett. Recepteket gyűjtött benne. Halottak napjára ezekből készült az áldozati ajándék. A hagyomány szerint november 2-án az Úr rövid földi látogatást engedélyez az elhunytaknak, vagyis ilyenkor oltárt illik emelni, amelyen bársonyvirág, szentjánoskenyér, letűnt időket idéző fotográfiák, ájtatos képek, misztikus illatú füstölők, cukorkoponyák, a túlvilági út megvilágítására szolgáló gyertyák, valamint kedvenc ételeik fogadják őket.
Azóta, hogy a lelet előkerült a szépséges Coyoacán negyed Londres utcájában álló múzeumi tárgyak közül, mindig nagy becsben tartották. A közönségnek először a Palacio de Bellas Artesben, a Frida Kahlo születésnapján rendezett kiállításon mutatták be. Már puszta létével is tanúsította, hogy gazdája mekkora odaadással készült és mennyi időt áldozott messze földön híres halotti oltárainak elkészítésére.

A megnyitó napján a füzetnek nyoma veszett...

(F. G. Haghenbeck. 2012. Frida füveskönyve. Libri. Budapest. 7.)

A KÖNYVRŐL
Szerző: Francisco G. Haghenbeck
Cím: Frida Füveskönyve
Alcím: Rejtélyek, vágyak receptek
Eredeti cím: Hierba Santa
Megjelenés éve: 2009
Fordította: Kepes János, 2012
Kiadó: Libri Kiadó

Haghenbeck mexikói író teljesen más perspektívából közelítette és örökítette meg Frida Kahlo életét. Ahogy a fenti szövegrészletből is kiderül, a szerző Frida kis fekete receptes füzetét - ahogy ő hívta  Füveskönyvét - vette alapul az életrajzi regényhez. A híres festőnő egyik olasz barátja, Tina, avagy teljes nevén Assunta Adelaide Luigia Modotti Mondini szépséges fotográfus ajándékozta neki a fekete füzetet, amibe Frida élete végéig gyűjtögette az ízletes és izgalmas mexikói különlegességeket, hogy halottak napján méltón áldozzon "Keresztanyjának", a Halálnak.

Ez a könyv minden tekintetben felülmúlta a várakozásaimat, de ami a legnagyobb meglepetést okozta, az a szerkezete. A regény fejezeteit Frida jelentősebb életeseményei alkotják, melyekben mindig megismerhetünk egy újabb ételkülönlegességet a Füveskönyvből. Bár a középpontban Frida életének történései állnak, hangsúlyos szerepet kap minden részben az, hogyan ismerkedik meg a festőnő a receptekkel, hogyan jegyzi le azokat, és az, hogy milyen személyekhez kötődik általuk.  A fekete füzetből idézett receptek a fejezet lezárásaként szolgálnak, s mindezt úgy alkotta meg, hogy a cselekmény folyását nem szakítja meg, csupán színes részletként tálalja.

Maga a történet egyszerű: Frida Kahlo élete elevenedik meg a sorokban, fontosabb történéseket ismerhetünk meg, melyek valamilyen módon befolyásolták Frida életét. Gyermekbetegségét, majd a villamosbalesetet, melyben csaknem életét veszti, aztán a gyógyulás felé vezető hosszú utat. Emellett megjelennek szeretői, Alejandro Gómez, Diego Rivera, a magyar származású Miklós (és még sorolhatnánk), családtagjai és azok a személyek, akik segítették a gyógyulásban, barátai és ellenségei. Minden oldal tele van igazi mexikói szenvedéllyel és vággyal, nem ritkán szenvedéssel, hullámvölgyekkel. Ez teszi mozgalmassá, életszerűvé a történetet.


Frida Kahlo élete már önmagában is elég színes, kalandos, azonban Francisco Haghenbeck még rátesz egy lapáttal. A regény egészét mágikus elemekkel szórta tele. Frida szemszögéből lefestette a túlvilágot, leírta Keresztanyjával, a Halállal való egyezkedését, s mindig felbukkant a titokzatos Hírvivő, aki óvta, segítette és figyelmeztette a festőnőt a közelgő halálra. Ez talán úgy festhet, mintha a magyar népmeséket tálalta volna mexikói köntösben, de ez véletlenül sem igaz. Ettől a varázslatos, mágikus csavartól lett olyan az írás, mintha maga Frida vetette volna papírra. Az író a nő bőrébe bújt, olyan leírásokkal tűzdelte tele a regényt, mintha a szerző is egész végig ott lett volna, és ugyanazt látta, érezte, s tapasztalta volna, mint Kahlo. Éppen ezért volt számomra nehéz elvonatkoztatni attól, hogy ezt nem ő maga, Frida Kahlo írta, nem ő diktálta le, csupán az írói képzelet festette ki a "száraz" életrajzi tényeket.

KINEK AJÁNLOM?
Akik szeretik az életrajzi regényeket, azoknak egyrészt érdekes információval szolgál egy egzotikus, híres és kommunista festőnő életéről, másrészt új, szubjektív szemszögből láttatja a való életben megtörtént dolgokat, ami elképesztően emberivé tesz egy olyan nagy nevet, mint a nagy Frida Kahlo. A kulináris kalandok kedvelői sok különleges mexikói receptet találnak benne, mindegyiket egy-egy csipetnyi képzelettel fűszerezve.

SZÁMOMRA EZ A KÖNYV
első olvasásra szerelem volt. Tavaly utolsó pillanatban még eljutottam a Nemzeti Galériában nyílt Frida Kahlo-kiállításra. Akkor is lenyűgöztek a festményei, és elszomorított, hogy korában nem értékelték annyira művészetét, mint férjéét, Diego Riveraét. Ez a könyv - bár tudom, hogy elsősorban az életrajzi tények szubjektív és bizalmas megfogalmazása miatt, de - lenyűgözött, mintha bepillantást nyertem volna a kulisszák mögé. Biztos vagyok benne, hogy ma már teljesen más szemmel nézném a Frida Kahlo festményeit.

Megosztás:

0 vélemény