Üzemeltető: Blogger.

Hygge | A dán életérzés valóban boldoggá tesz?

írta - július 11, 2018

Kicsivel több, mint három hónapja koptattam utoljára szegény klaviatúrám, és ennek számos oka van. Elsősorban a sok tanulmányi verseny a hibás hosszú elmaradásomért, amire hülye fejemmel jelentkeztem. Bár egész szép eredményeket értem el, és az így szerzett plusz pontoknak jövőre az egyetemi felvételinél még örülni fogok, de év végére eléggé kimerültem. A túlterheltség, a sok tanulnivaló és a szoros határidők ellehetetlenítettek nemcsak a blogolástól, de az olvasástól is, még a barátaimmal se tudtam annyit együtt lenni, mint szerettem volna.

Egy szó, mint száz, egy hosszú, fárasztó és tanulástól gyötrelmes év áll mögöttem, de végre itt a nyár, és (a munka mellett) mindenre jut időm, amire eddig sajnos nem. Szóval nincs több kifogás, se akadályozó körülmény, visszatérek a blogomra.

Úgy gondoltam, e jeles eseményt egy régóta dédelgetett bejegyzéssel ünneplem meg. Pár hónapja keltette fel a figyelmem - és tartja azóta is fogva - Meik Wiking két életmódkönyve, a Hygge és a Lykke. Az utóbbi időben elég nagy érdeklődés irányult a skandináv életstílussal foglalkozó művek, különösen a Wiking-könyvek felé. Ebből kifolyólag több helyen is olvastam már hideget, meleget velük kapcsolatban, s most én is megosztom veletek gondolataimat a Hyggéről.


Mi is az a hygge?
Maga a könyv írója is bevallja rögtön az első fejezetben, hogy bizony egy dán könnyen problémába ütközhet, ha el kell magyarázni a szó jelentését egy külföldinek, mivel a legtöbb idegen nyelvben nincs pontos megfelelője a 'hygge' kifejezésnek. Így kénytelenek vagyunk beérni egy minél hangzatosabb és hosszabb körülírással:
A meghittségteremtés művészete? A lélek otthonossága? Idegeskedésmentesség? A megnyugtató környezet élvezete? Otthonos együttlét? A hyggét tényleg sok mindennek nevezték már, a személyes kedvencem mégis ez: kakaó gyertyafénynél.
Tehát röviden összefoglalva, a hyggét nem magyarázni kell vagy definiálni, hanem érezni. És legnagyobb szerencsénkre, ez nem csak a dánok kiváltsága. Meik Wikingnek köszönhetően már bárki eltanulhatja, hogyan teremtse meg a leghyggeligebb környezetet saját otthonában, a világ bármely pontján.

Hogyan legyél hyggelig?
Ami engem a először megfogott a könyvben, az az esztétikai megjelenése. Tudom, soha ne a borító alapján ítéld meg a könyvet, de amikor megláttam a polcon, odavonzott. Így utólag már látom, hogy hűen tükrözi a tartalmat: a kényelmet, a melegséget, az otthonosságot, tehát a hygge érzését. De ugyanez mondható el a könyvben megjelenő illusztrációkról, képekről is. Segítségükkel közelebb éreztem magam Dániához, szinte láttam a gyertya pislákoló fényét, hallottam egy barátokkal eltöltött este kellemes zaját, a kandallóban pattogó tűz ropogását, és éreztem a levegőben szálló édes forralt bor illatát.

De hogyan is ültessük ezt át a saját szürke hétköznapjainkba?

A könyv logikus és átlátható felépítése nagyban megkönnyíti a hyggetudatos élet elsajátítását. A legalapvetőbb elemek mindegyikét külön fejezetben mutatja be, elmagyarázza jelentését, jelentőségét - néhol tanulmányokkal, statisztikákkal alátámasztva mondandóját -, és ami a legfontosabb, hogyan szerezhetjük be a szükséges tárgyakat a hyggelig környezet megteremtéséhez, hozzávalókat egy ízletes ételhez csupán fillérekből.
Ezt a könyvet akár nevezhetjük a szürke hétköznapok varázsecsetjének. Hasznos és egyszerű tippeket ad a mindennapokhoz, érintve az öltözködés, lakberendezés, gasztronómia (fantasztikus recepteket oszt meg) témakörét. Bepillantást nyújt a dán kultúrába és abba, hogy miért is tartják a dánokat a világ egyik legboldogabb népének.

A Hygge vezérfény lehet egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé. Bár felvetődött bennem a kérdés, hogy mennyire tükrözi a valódi dán hétköznapokat és mennyire színezi ki, nekem felnyitotta a szemem: igenis, nem kell sok az általános boldogsághoz. Néha elég csupán egy gyertya és egy jó könyv, vagy egy hétvége néhány barát és egy nagy tál süti társaságában. Ha ezek életünk szerves részévé válnak anélkül, hogy elvesztenék varázsukat, kétség sem fér hozzá, hogy ez a dán életérzés valóban boldoggá tesz.

Hasonló bejegyzések

0 vélemény