Üzemeltető: Blogger.

Délutáni tea mellé || novemberi könyvlistám

írta - november 02, 2017

Az olyan könyvmolyok, mint én szinte képtelenek létezni olvasás nélkül, néha mégis megesik, hogy a rengeteg tanulás, suli utáni elfoglaltságok és az igen jogosan kijáró tizenkét órás hétvégi alvások mellett nem jut időm olvasni. A sok csodaszép könyv pedig ott vár rám a polcon sorakozva vagy az éjjeliszekrényen halomba tornyosulva. Ismerős az érzés? Szörnyű, tudom...

Pontosan ezért döntöttem úgy, hogy készítek minden hónap elején egy három könyvből álló listát, melyek egy adott vagy éppen aktuális témáról szólnak. Ma három olyan könyvet választottam, melyek valamilyen értelemben az elmúlásról szólnak. November az a hónap, amikor már valóban beköszönt a hideg ősz, kicsit zordabb lesz minden. A természet leveti régi pompáját, az emberek megemlékeznek elvesztett szeretteikről. Ilyenkor talán kicsit felértékelődik bennünk az élet, és gyakrabban gondolkozunk el azon, milyen mulandóak is vagyunk mi, emberek.


Márai Sándor - A gyertyák csonkig égnek

Tartalom: Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. Egyikük annak idején elárulta barátját, örökre tönkretette az életét. Márai regényében a barátság, hűség és árulás, egy világrend széthullásának kérdését járja körül.

Nekem erről a könyvről anyukám mesélt, amikor megkérdeztem tőle, hogy mit ajánlana még nekem ebben a témakörben. Bár nem éppen mai könyv, az eredeti megjelenés éve 1942., de olyan témáról ír benne és olyan módon, hogy az a mai olvasó számára is érthető, és nem utolsó sorban aktuális.

Amikor utána olvastam a könyvnek a neten, rábukkantam egy rövid videóra, ami a regény egyik részletéről szól. Mikor végignéztem, csak akkor jöttem rá, hogy nagyon sok karácsonyi videóban és iskolai előadásban hallottam már ezt a szöveget, és ez még jobban meghozta a kedvem ahhoz, hogy elolvassam a könyvet.


Paulo Coelho - Veronika meg akar halni

Tartalom: A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan, mégis úgy dönt egy reggel, megöli magát. Egy szanatóriumban tér magához a sikertelen kísérlet után, ahol barátokra talál, és egy skizofrén fiúban igazi társra lel. A Veronika meg akar halni a világ egyik legnépszerűbb brazil szerzője által írt trilógia második része: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam, valamint Az ördög és Prym kisasszony című regényekkel alkot kerek egészet.

Mindig is szerettem a Paulo Coelho idézeteket, lépten-nyomon belebotlik az ember Facebookon, ajándékkártyákon, de még sose olvastam tőle könyveket. Most végre itt egy alkalom, hogy kezembe vegyem egy regényét. Kíváncsian várom, szinte csak dicsérő kritikát és kommenteket olvastam róla.


Péterfy-Novák Éva - Egyasszony

Tartalom: Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve. Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak. Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar.

Ezt a könyvet szintén anyukám ajánlotta. Ő először a könyvből készült színdarabot látta a helyi Játékszínben, és csak utána olvasta az eredeti művet, de mind a kétszer meghatódott rajta. Azt mondta, hogy olyan erős érzelmek voltak benne, melyek úgy letaglózták, hogy meg se tudott szólalni utána. Én is olyan érzékeny és pityergős vagyok, mint ő, szóval kíváncsi vagyok, hogy belőlem is ilyen reakciót vált-e majd ki.


Hasonló bejegyzések

2 vélemény

 1. Márait mindenképpen csak ajánlani tudom, hihetetlen az az ember és a művészete is:)
  Ugyanitt szeretném gyorsan megkérdezni, hogy esetleg benne lennél egy cserében?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor jól tettem, hogy feltettem a listámra, egyre kíváncsibb vagyok. :)
   Persze, benne vagyok! ;)

   Törlés